Tijdens de laatste vergadering van 2011 stemde de Geelse gemeenteraad in met het budget voor het nieuwe jaar. Niet onverwacht heeft de financiële en economische crisis ook een impact op de gemeentelijke budgetten.

sterke afhankelijkheid
Lokale besturen zijn in de eerste plaats sterk afhankelijk van externe financieringsbronnen zoals de inning van de belastingen en het gemeentefonds. De financiële crisis maakt de toekomst bovendien erg onzeker. Zo blijft de index in stijgende lijn (de verwachting voor 2012 is 2,3%) en is de evolutie van de rente onzeker. De lokale besturen ondervinden ook de impact van de sterk stijgende pensioenlasten door de pensioneringsgolf enerzijds en de nieuwe pensioenfinancieringswet (met vanaf 2012 een responsabiliseringsbijdrage) anderzijds. Bovendien draagt het stadsbestuur in belangrijke mate bij aan externe besturen zoals politiezone en OCMW. Dit maakt dat er weinig ruimte is voor nieuwe initiatieven of extra personeel. Het dwingt het bestuur zich te focussen op kerntaken.
 
uitgaven beperken
Het stadsbestuur blijft voor wat de inkomsten betreft ook in 2012 vooral terugvallen op de personenbelasting, de onroerende voorheffing en de inkomsten uit het gemeentefonds.
 
Door de uitgaven te beperken wordt toch getracht geld vrij te maken voor investeringen. Hoewel de personeelskosten licht stijgen (door de indexstijging, de verhoging van de eindejaarstoelage en de bijdragen voor pensioenen ) is  er geen netto-toename in het personeelskader Er worden wel gelden vrijgemaakt voor onder andere de aanwerving van een tewerkstellingscoördinator. De uitgaven in goederen den diensten kennen een structurele daling hoewel voor de eenmalige activiteiten voor 2012 waaronder de Eurofeesten en de organisatie van het BK wielrennen voor profs, ook uitgaven worden voorzien. De dotatie voor de politiezone stijgt omwille van de evolutie in de personeelskost, maar daalt voor OCMW wegens de correctie met opgebouwde reserves uit het verleden, en blijft constant voor het Autonoom Gemeentebedrijf en Prokc (cultuurcentrum de Werft).
 
toch nog investeringen
Het stadsvernieuwingsproject Gheelodroom krijgt in 2012 verder gestalte. Na de heraanleg van het marktplein en de ingebruikname van de ondergrondse parkeergarage op de Werft in het voorjaar, wordt gestart met de eerste fase van de aanleg van de bereikbaarheidsas (verbinding tussen Ring en centrum). Een belangrijk deel van het budget wordt gereserveerd voor wegenwerken en verbetering van de weginfrastructuur met als uitschieter de aanleg van fietspaden langs de Lichtaartseweg. Ook sportinfrastructuur krijgt ruime aandacht met de afwerking van het sportpark St.-Dimpna en de grondaankoop voor de realisatie van een nieuwe sporthal i.s.m de Kogeka-scholen. Ten slotte kunnen brandweer en politie in 2012 uitkijken naar hun nieuwe veiligheidssite. Hiermee investeert de stad in een economisch en cultureel aantrekkelijk Geel, waar mogelijkheden geboden worden om te ontspannen en waar veiligheid de nodige aandacht krijgt.